Jakie owoce są najlepsze na przetwory?
Najlepsze owoce na przetwory
Chcąc na dłużej zatrzymać smak i aromat sezonowych owoców, konieczne jest poddanie ich odpowiedniej obróbce. Nie wszystkie odmiany deserowe nadają się bowiem do długiego przechowywania tak jak np. jabłka czy gruszki. W szczególności dotyczy to krzewów owocowych, których plony powinny być spożyte w jak najkrótszym czasie po zerwaniu, w przeciwnym razie stracą swój smak i atrakcyjny wygląd. Żeby nie dopuścić to zepsucia zbiorów, możesz z nich przygotować przetwory na zimę lub poddać je procesowi domowej konserwacji.
Mrożenie
Jedną z metod jest mrożenie, dzięki czemu masz szansę zachować pierwotny wygląd i smak owoców, bez utraty cennych wartości odżywczych. Możesz je później wykorzystać jako dodatek do deserów lub przyrządzić z nich zdrowy koktajl. W zasadzie wszystkie odmiany deserowe drzew i krzewów owocowych nadają się do mrożenia, jednak najczęściej wykorzystuje się do tego np. maliny, wiśnie czy borówki amerykańskie.
Suszenie
Innym sposobem konserwacji jest suszenie, polegające na usunięciu wody z owoców. Możesz to zrobić na słońcu, w piekarniku lub z wykorzystaniem specjalnej suszarki elektrycznej. Do tego celu najlepiej wybrać odmiany deserowe jabłoni, śliwy czy gruszy. Suszone owoce sprawdzą się jako przekąska, dodatek do dań oraz wsad do przygotowania kompotu.
Pasteryzacja
Ostatnim rozwiązaniem, aby móc przez cały rok cieszyć się smakiem sezonowych owoców, jest pasteryzacja. To dzięki niej przygotujesz dżemy, konfitury i soki z długim terminem ważności. Najlepsze owoce na przetwory to takie, które zawierają naturalne pektyny, np. borówki wysokie, jabłka oraz porzeczki czarne i czerwone. W przypadku odmian na przetwory z niską zawartością tej substancji będziesz musiał użyć zastępczego środka, np. cukru żelującego lub soku z cytryny.
Krzewy z owocami na przetwory
Jeśli planujesz zasadzić w swoim ogrodzie krzewy owocowe z przeznaczeniem na przetwory, masz do wyboru wiele gatunków i odmian, które świetnie się do tego nadają. Powinieneś więc się kierować własnymi upodobaniami, co do smaku owoców i sposobu ich wykorzystania. Krzewy z owocami na przetwory to m.in.:
· Agrest krzaczasty – przyrządzisz z niego nalewki, soki czy galaretki. Najlepsze odmiany agrestu do uprawy w ogrodzie to te, wydające czerwone i białe owoce.
· Porzeczki – sprawdzą się do przygotowania dżemów, wina czy soków. To, jaki krzew porzeczki wybrać do ogrodu zależy od tego, do czego zamierzasz wykorzystać zbiory. Odmiany deserowe mogą bowiem rodzić porzeczki białe, czerwone lub czarne owoce.
· Borówki amerykańskie – świetnie nadają się do mrożenia lub na dżemy i frużelinę. Najlepsze odmiany borówki amerykańskiej wyróżniają się wysoką mrozoodpornością i dużymi, smacznymi owocami. Należą do nich m.in. Elizabeth, Bluejay czy Duke.
· Maliny – to jeden z najbardziej wszechstronnych krzewów owocowych o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Wszystkie odmiany malin sprawdzą się na przetwory takie jak soki, dżemy czy musy.
Wybierając krzewy z owocami na przetwory, zapoznaj się wcześniej z wymaganiami uprawy, gdyż zapewnienie im właściwych warunków do rozwoju jest kluczowe dla obfitego owocowania.
Drzewa z owocami na przetwory
Podobnie sprawa wygląda w przypadku drzew owocowych, gdyż w tym przypadku również każdy gatunek jest przeznaczony do przetwórstwa. Ponadto większość z nich nadaje się także do dłuższego przechowywania, jeśli stworzysz im do tego właściwe warunki. Najlepsze drzewa z owocami na przetwory to m.in. jabłonie, śliwy, grusze, a nawet brzoskwinie, z których przyrządzisz dżemy i frużeliny o smaku egzotycznych owoców.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG